Εκδήλωση για τον Κλήδονα στο Φιλώτι

Με διάθεση ξεκίνησε το νέο Διοικητικό συμβούλιο του ΑΜΣ ΦΙΛΩΤΙΟΥ ''Ο ΖΕΥΣ'', πιστοί στις παραδόσεις τα μέλη του θα επαναφέρουν το έθιμο του Κλήδονα που δεν είχε γίνει πέρυσι σε ένα χορταστικό διήμερο, οι ώρες που είναι προγραμματισμένες οι εκδηλώσεις είναι οι κατάλληλες και μπορείτε όσοι είστε εκτός Φιλωτίου να συνδυάσετε   μια βόλτα στο Φιλώτι που  θα περιέχει χορταστικό θέαμα.
Παρακάτω η ανάρτηση που αντλήσαμε από την ιστοσελίδα του συλλόγου μας
Με το πέρασμα των χρόνων, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου κινδυνεύουν να εξαλειφθούν. Γνωστά έθιμα του τόπου μας όπως το κάψιμο του Μάη και το άνοιγμα του Κλήδωνα διατηρούνται αναλίωτα στο χρονο. Είναι δύο αλληλένδετα έθιμα που κατά την παράδοση πραγματοποιούνται στις 23 και 24 του Ιούνη παραμονή δηλαδή και ανήμερα του Αι Γιαννιού του Κληδώνου όπως το λέμε στο Φιλώτι.
                          aof2017
Ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου "Ο ΖΕΥΣ" σε συνεργασία με το Δημοτικό Διαμέρισμα και το Σύλλογο Γυναικών του Φιλωτίου είναι εδώ για να αναβιώσει τα παλαιά έθιμα και δρώμενα του χωριού μας. Συγκεκριμένα το κάψιμο του Μάη θα γίνει στις 23 Ιουνίου και ώρα 7 το απόγευμα στο παλιό σχολείο. Το έθιμο θα πλαισιώσει το χορευτικό του Συλλόγου μας συνοδευόμενο από μουσική, από τοπικούς παραδοσιακούς όργανοπαίχτες (τζαμπουνοτουμπακα), σκορπίζοντας απλόχερα τις μουσικές τους νότες κάνοντας μας να νιώθουμε την μια περασμένη εποχή καθώς πλούσια κεράσματα θα μοιράζονται στους παρευρισκόμενους. Μετά το κάψιμο του Μάη οι λεύτερες κοπέλες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία του Κλήδωνα πηγαίνοντας στο πήγαδι για να φέρουν το αμίλητο νερό. Ακολουθώντας τις θα δούμε να εξελίσσονται δρώμενα στις γούρνες του χώριου μας μαζί με την αναβίωση του θρύλου των παλιών καλών κιουράδων. Στο σούρουπο της επόμενης μέρας δηλαδή στις 8 η ώρα, την ημέρα του Αϊ Γιαννιού στης 24 του Ιούνη θα ανοιξουμε τον Κλήδωνα στον πλάτανο του Φιλωτιού τραγουδωντας πειραχτηκά κοτσάκια και τετράστιχα.
Όλοι οι χωριανοί και μη είναι καλεσμένοι στην αναβίωση αυτών των έθιμων για την προσπάθεια μας να συνεχίσουμε τη παράδοση μας.
0