Από τον Αϊ Τρύφωνα τραβήχτηκε η φώτο που φαίνεται η Κρήτη

Ότι η Νάξος με την Κρήτη έχουν πολλά κοινά είναι γνωστό πανελληνίως, το ότι όμως από το ύψωμα του Αγίου Τρύφωνα στον δρόμο για τον Καλαντό θα μπορούσε κανείς να δει τα Λευκά όρη των Χανίων δεν το φανταζόμασταν, όμως ο ερασιτέχνης φωτογράφος Γιάννης Κρητικάκης μας χάρισε μια απίστευτη φωτογραφική στιγμή.
Μια σπάνια φωτογραφία που απεικονίζει τα Λευκά Όρη των Χανίων όπως φάνηκαν από το νησί της Νάξου μία μέρα του Σεπτέμβρη του 2011 αποφάσισε να δώσει στην δημοσιότητα ο αναγνώστης του zarpanews.gr Γιάννης Κρητικάκης, με αφορμή την πρόσφατη φωτογραφία του Ψηλορείτη από τη Σαντορίνη που δίχασε το διαδίκτυο (ΕΔΩ).
Γράφει ο ερασιτέχνης φωτογράφος: «Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφίας (χιονισμένος Ψηλορείτης από την Σαντορίνη) η οποία έλαβε δημοσιότητα και παράλληλα αμφισβητήθηκε από πολλούς άσχετους επί του θέματος και ξερόλες με βλακώδη σχόλια περί μοντάζ ή… φαινομένου mirage (…) παραθέτω σήμερα μετά από 6 χρόνια δική μου φωτογραφία όπου διακρίνονται τα Λευκά όρη της Κρήτης από την Νάξο (σχεδόν διπλάσια απόσταση από Θήρα-Ψηλορείτη).
Όπως εξηγεί, κατά την παραμονή του στην Νάξο, τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε προσπαθήσει πολλές φορές να δει τη Σαντορίνη αλλά μάταια μέχρι που στις 15 του μήνα «ξεπρόβαλαν πεντακάθαρα στον ορίζοντα της Νάξου όλα τα νησιά κρυστάλλινα στον ορίζοντα, τέτοιες ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν έχω ξαναδεί. Ήταν σαν να μην υπήρχε καν ατμόσφαιρα» λέει και συνεχίζει:
«Αντικρίζοντας πεντακάθαρα την Σαντορίνη και τα άλλα γύρω νησιά από το Αλυκό, ανέβηκα το απόγευμα στον Άγιο Τρύφωνα με σκοπό να απαθανατίσω την Σαντορίνη με μια κομπακτ φωτογραφική μηχανή -με μισοάδεια δυστυχώς μπαταρία-. Βλέποντας πεντακάθαρα τα Κυκλαδονήσια και φωτογραφίζοντας την Σαντορίνη απο εκεί πάνω (570μ υψόμετρο), διέκρινα κάποια στιγμή καθαρά έναν μακρινό ορεινό όγκο μεταξύ Θηρασίας-Ίου πίσω απο τις βραχονησίδες Χριστιανά.
Ένιωσα μια απο τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της ζωής μου αφου συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για τον Ψηλορείτη!!! (207 χλμ στην ευθεία). Δεν περιγράφονται με λόγια τα συναισθήματα που ένιωσα εκείνες τις στιγμές, να δω ΚΡΗΤΗ όχι από την Σαντορίνη άλλα από ένα πολύ πιο μακρινό νησί. Και οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν.
Με το που έπεφτε ο ήλιος αποκαλύφθηκαν πεντακάθαρα δεξιά της Ίου τα ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ!!! των Χανιών (απόσταση 230-240 χλμ στην ευθεία, δηλαδή, με άλλα λόγια αντίστοιχη απόσταση Αθήνα-Χανιά) (…) Στην συνέχεια καθώς βράδιαζε έβλεπα τα Λασιθιώτικα όρη (αριστερά της Σαντορίνης) τόσο έντονα ώστε ενώθηκαν κυριολεκτικά με την Σαντορίνη την ώρα που άρχισε να νυχτώνει, και τα πρώτα φώτα πάνω στο νησί να κάνουν την εμφάνισή τους».

«Δεν ξέρω εάν ποτέ μου ξαναδωθεί σε αυτή την ζωή η ευκαιρία να ξαναζήσω τέτοια απίστευτη σπάνια εμπειρία, το θέλω πολύ όμως. Και ελπίζω εάν μου ξανατύχει, να έχω μαζί μου τον κατάλληλο φωτογραφικό εξοπλισμό με γεμάτες μπαταρίες και τρίποδο.
Να προσθέσω ότι οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με μια απλή κομπακτ και δεν καταδεικνύουν επακριβώς αυτά που έβλεπα, με το μάτι φαινόταν όλα ΠΟΛΥ πιο έντονα και καθαρά. Εκείνη την ημέρα -που αντίστοιχή της απο ατμοσφαιρική διαύγεια δεν έχω ξαναδεί ποτέ στην ζωή μου- είμαι πεπεισμένος και θα τολμήσω να γράψω ότι η Κρήτη φαινόταν κατα την δύση του ηλίου ακόμα ΚΑΙ από τις ψηλές κορυφές της ΑΤΤΙΚΗΣ! -οι αποστάσεις είναι σχετικά αντίστοιχες- (ενώ μέχρι τότε θεωρούσα αδιανόητο κάτι τέτοιο, ουτε την Σαντορίνη δεν είχα καταφέρει να δω)» προσθέτει.
πηγή και φώτο: zarpanews.gr

Σχόλια