Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Αντ. Παγίδας (1835 - 1892)

Ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Παγίδας του Αντωνίου γεννήθηκε στο Φιλότι της Νάξου (το κοσμικό του όνομα ήταν Στέφανος ) και ήταν προϊστάμενος του ναού της Ελληνικής παροικίας της Πετρούπολης (Λένινγκραντ) από το έτος 1862 μέχρι του πρόωρου θανάτου του το 1892 .

Ο πατέρας του Αντώνιος Παγίδας ήταν από την Χίο και ήρθε κυνηγημένος στη Νάξο σε ηλικία δώδεκα χρονών, το 1822, αφού οι Τούρκοι είχαν σφάξει μπροστά του τους γονείς και τα αδέλφια του (καταστροφή και σφαγή της Χίου). Παιδί σιδερά δεν δυσκολεύτηκε να χρησιμοποιήσει την τέχνη του πατέρα του και το 1831 παντρεύεται την κόρη του Φιλωτίτη Μανώλη Μάκαρη. Από το γάμο αυτό ο Αντώνης Παγίδας δημιούργησε οικογένεια με πολλά παιδιά, το Στέφανο (Νεόφυτο), το Δημητράκη, το Γεώργιο (καθηγητή), το Νικόλαο (Κουραή) και την Ειρήνη.
Ο Δημητράκης ήταν σιδεράς και τα παιδιά του ήταν 1) ο Αντώνης (σιδεράς και αυτός) πατέρας του Γιώργου Παγίδα (Γιώργου τ' Αντώνη), του Δημήτρη, του Μιχάλη, του Στεφάνου, της Λιανης, της Άννας και της γιαγιάς μου Ελένης, 2)η Μαργαρίτα πρεσβυτέρα Στεφάνου Ημέλλου, μητέρα του Παπά Νικόλα, Παπά Δημητρη, Μιχάλη Ήμελλου και της Κυριακής Τζιώτη, 3) η Αντωνίνα, γυναίκα του Ντουκομανώλη και μητέρα των Μιχάλη, Δημήτρη, Βασιλη, Αντώνη, Μαρίνας, Λιανής και Σοφίας και 4)Ντουντού Βρούτση, μητέρα του Κοπανοδημήτρη, Κοπανοβασίλη, Αντώνη (Καραμάντουλα) και Λιανής του Στεφάνου Ψαρρά (Καπουτσίνου).
Ο Γεώργιος Παγίδας (καθηγητής) παντρεύτηκε αλλά δεν απέκτησε οικογένεια.
Ο Νικόλαος Παγίδας (Κουραής) το επάγγελμα σιδεράς. Γιοί του Νικόλα Παγίδα ήταν 1) ο Αντώνης του Κουραή, πατέρας των Νικόλα, Μιχάλη , Στεφανάκου, Ευδοξίας, Μαρούσας και Μαργαρίτας, και 2) ο Γεώργιος Παγίδας (Μιάκης) πατέρας των Κούλα, Νικόλα και Μαρούσας.
Η Ειρήνη Παγίδα είχε κόρη την Κυριακή Πουλουδή, γυναίκα του Μανώλη Θεωνά και μητέρα των Νικόλα, Ειρήνης, Ιουλίας, Αννεζινιώς και Ελένης.

Σχόλια