Φιλωτίτης ο ιδρυτής του 1ου εν Ελλάδι πολυχώρου διασκέδασης το 1924

Σύμφωνα τόσο με δημοσιεύματα της εποχής όσο και από πληροφορίες από το βιβλίο ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1896 – 2013 / Αθήνα 2013 του Δημητρίου Φύσσα μαθαίνουμε για την ύπαρξη του πρώτου μεγάλου πολυχώρου διασκέδασης στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για τον πολυχώρο ΙΛΙΟΝ ΤΡΩΑΣ του οποίου εμπνευστής , δημιουργός και ιδιοκτήτης ήταν ο Γεώργιος Πετρόπουλος από το Φιλότι της Νάξου .


Πετρόπουλος Γεώργιος


Ο πολυχώρος ΙΛΙΟΝ ΤΡΩΑΣ βρισκόταν στο προπολεμικό τέρμα της Κυψέλης , σε μια Κυψέλη που την εποχή εκείνη χαρακτηριζόταν σαν εξοχή και έτσι υπήρχε άπλετος χώρος για να δημιουργηθεί κάτι τόσο μεγάλο για την εποχή του . Πιο συγκεκριμένα βρισκόταν στην σημερινή γωνιά Κασταλίας 23 και Κερκύρας πολύ κοντά στη πλατεία . Ήταν ουσιαστικά ένα συγκρότημα κτιρίων που περιλάμβανε εκτός της μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων , εστιατόριο , αίθουσα χορού , σινεμά και γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ  , αίθουσα πινγκ πονγκ πιθανόν και καζίνο .


Όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα ΝΕΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ ΝΑΚΟΥ – ΠΑΡΟΥ στις 25 Ιουλίου 1924 :
‘’ το πρώτο εν Ελλάδι ζυθεστιατόριο
Υπεράνω πάσης επιχειρηματικότητος
Υπεράνω πάσης δημιουργηκότητος
Υπεράνω πάσης ικανότητος
Υπεράνω πάσης φαντασίας ανυψώθει παμμέγιστον και πρωτότυπον εν Αττική παρά τη Κυψέλη Αθηνών ζυθεστιατόριον ‘’ΙΛΙΟΝ ΤΡΩΑΣ’’ του εκ Φιλοτίου συμπολίτη μας κ. Γεωργίου Πετροπούλου δυνάμενον να περιλάβει πλέον των 10 000 θαμώνων . Τα εγκάινια θα γίνουν τη προσεχή Κυριακή , καθ’ ην ολόκληρος η πόλις θα αναστατωθει εκ του δημιουργήματος της χαλύβδινης Ναξιακής Θελήσεως .
Δημήτριος Προμπονάς εκδότης ‘’

πηγή: http://orinosaxotis.blogspot.gr/

Σχόλια